Turkcell T40 incelemesinden 8 ay kadar sonra Turkcell T50 incelemesiyle karşınızdayız. Turkcell’in en ileri akıllı telefonu Turkcell T50, 699 TL peşin fiyatıyla 8 Temmuz’da satışa çıkmıştı. Bir iki haftalık kullanım neticesinde Turkcell’in fiyat performans anlamında şimdiye kadarki en rekabetçi cihazını pazara sunduğunu söyleyebilirim.
Turkcell T40 piyasaya çıktığında T Serisi akıllı telefonlarının 1 milyon adet sattığını söyleyen Turkcell, T40‘ın ne kadar satış yaptığını halen paylaşmış değil. Ancak artık akıllı telefon tanıtımları hatırı sayılır bir reklam yapan Turkcell’in güncel satış rakamlarını paylaşmasını bekliyorum.
Hemen ekleyelim, ZTE tarafından Çin’de üretilen Turkcell T50'nin üretiminin bir bölümünün Türkiye’ye kaydırılması planlanıyor. Diğer yandan akıllı bileklik T-Fit de Turkcell 50'nin bir aksesuarı olarak satışa çıkmış durumda.
Tasarım
70,4 x 142,3 x 7,8 mm boyutundaki Turkcell T50, T40'tan yaklaşık 3 mm daha ince. Açılması mümkün olmayan T50'nin cam dokunuşlu ve desenli arka kapağının parmak izlerini üzerinde topladığını söylebilirim.
Sağ kısımda yer alan ses açma kapama tuşlarıyla güç tuşu ise metalik bir dokuya sahip ama bu tuşların yanyana olması bazen karışlıklığa neden olabiliyor. Sesi azaltmak istersek ekranı kapatabiliyorsunuz veya tam tersi.
Ses çıkışı arka sağ alt kısımda, mikrofon ise telefonun alt (dip) kısmında yer alıyor. Gürültü emici 2. mikrofon ise arka kapağın sol üstündeki flaşın yanında. Telefonun üstündeki Micro USB girişiyle şarj olan T50'nin yan kenarlarda başarılı bir ekran kullanımı var. Alt kısım en geniş çerçeve alanına sahip ve bu bölümde herhangi bir fiziksel tuş olmadığı için acaba biraz daha dar olabilir miydi diye düşünüyorum.
Arka kısımdaki hoparlörün yanındaki küçük çıkıntı var ama bu telefon ters konulduğunda kaliteli ses çıkışının gücünün azalmasını engelleyemiyor.
İşlemci
Turkcell T40'ta dört çekirdekli 1,2 GHz hızındaki Qualcomm 8926 hızında bir işlemci var. Bu işlemci Turkcell T50'yi T serisindeki en hızlı cihaz yapıyor. Diğer yandan daha güçlü bir işlemci kullanılabilirdi zira incelememin son günlerinden telefonun zorlanmasına bağlı olarak takılma/kapanma gibi durumlar karşılaştığımı söylemeliyim.
Antutu Benchmark testinde 17 bin civarında puan alan T50, neredeyse Samsung Galaxy S3 performansı gösteriyor.
Turkcell T50, Türkiye’nin ilk LTE destekli operatör markalı akıllı telefonu ama Türkiye’de henüz LTE’ye geçemediğimiz için bu özellik kağıt üstünde kalıyor.
Pil Ömrü
T40'ın 1600 mAh gücündeki Li-Ion piline karşılık T50'de 2300 mAh pil bulunuyor. Standart kullanım sürelerini bir kenara bırakacak olursak T50'nin 1-2 gün şarja takmadan kullanılabileceğini söyleyebilirim ki bu süre her zaman olduğu gibi kullanım alışkanlıklarınıza göre değişecektir.
Pilin yüzde 5 seviyesinden tamamen dolmasına kadar geçen süre 2 saat kadar ve T40'ın aksine bir ısınma gözlenmiyor. Ayrıca pil ömrünü optimize eden bir Snapdragon uygulaması da T50'de ön yüklenmiş olarak geliyor.
13 MP flaşlı arka kamera ve 2 MP ön kamera ile donatılan Turkcell T50, fotoğraf çekimlerinde iyi sayılabilecek bir deneyim sunuyor. Flaşının biraz yetersiz kaldığını düşündüğüm T50'nin ön kamerası ise özçekimler için ideal ve ‘güzelleştirme modu’ yüzünüzün daha pürüsüz görünmesini sağlıyor. (Aşağıda T50 ile çekilmiş bir kaç fotoğraf ve video görebilirsiniz.)
T50'nin arka kamerası yüz tanıma, HDR ve panorama çekim yapabilme özelliklerine sahip. Video çekimlerinde 1920 x 1080 gibi yüksek bir çözünürlük sunan Turkcell T50, video 4x dijital yakınlaştırma seçeneği de sunuyor. Ancak bu durumda kalite düşüyor ve çekimin süresine göre cihaz kasılabiliyor.
MicroSD kart desteğine sahip olmayan Turkcell T50'yi 16 GB’lık dahili hafızası ile yetinmek gerekiyor. Ancak fotoğraflarınızı sürekli yedeklerseniz ve bulut tabanlı bir uygulama ile müzik dinliyorsanız bu sorun olacak bir durum değil.
Turkcell T50'nin 5 inçlik ekranı kendisini büyük sayılabilecek telefon sınıfına sokuyor. 1280 x 720 çözünürlüklü ekran gerçekten canlı bir görüntü veriyor ve bu da kullanım zevkini artırıyor.
Dokunmatik performansı da itekleme hissi yaşatmıyor ve geniş ekran video izlemek ve bir şeyler okumak için gayet ideal.
Diğer detaylar
Turkcell T50'de de Turkcell’in zengin uygulamaları yer alıyor. T-Market, Turkcell Akademi ve bazıları yeni olan daha bir çok uygulama ön yüklenmiş olarak geliyor. Arayüz olarak fazla bir Turkcell yorumu göremiyoruz ama T40'taki ‘kısayol kartları’ ve ‘sen kapat ben ararım’ özelliği’ yani bir arama geldiğinde direkt olarak tekrar (karşı) arama yapma seçeneği T50'de de bulunuyor.
Dolby Digital Plus ses kalitesi kendini hissettiriyor ve buna özel bir ses yönetim uygulaması da bulunuyor. Kulaklıklar ise idare edilebilir bir deneyim sunuyor.
Devamı...